Αρχική » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » Νέα του Δήμου » Δελτία Τύπου » Παλαιότερα » Σαϊτοπόλεμος την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα στον Δήμο Μεσσήνης
Σαϊτοπόλεμος την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα στον Δήμο Μεσσήνης

Το έθιμο του Σαϊτοπόλεμου θα αναβιώσει και φέτος στον Δήμο Μεσσήνης, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Έξι μπουλούκια στη Μεσσήνη και ένα στην Εύα είναι ήδη πανέτοιμα να προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα.

Στον Σαϊτοπόλεμο της Μεσσήνης συμμετέχουν τα μπουλούκια: «Οι επαναστάτες» με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Γεωργούλια, οι «Μπαρουτοκαπνισμένοι» με καπετάνιο τον Τάκη Γέρουλα, «Οι απελευθερωτές» με καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο, «Τα παλικάρια του Μοριά» με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Τάπαρη, το μπουλούκι του  Σταύρου Φαρμάκη και το μπουλούκι του Μάκη Κουφόγιαννη.

Στην Εύα το έθιμο που θα αναβιώσει το μπουλούκι του Παναγιώτη Σταθακόπουλου, συνοδεύεται από το «Κάψιμο του Ιούδα». Το ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είναι γεμάτο με εκρηκτικά ανατινάζεται εντυπωσιακά συμβολίζοντας την καταστροφή του προδότη και την ήττα του κακού από το καλό.

Η εκδήλωση στη Μεσσήνη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Πάσχα, στα Μπεζεστένια στις 7 το απόγευμα και στην Εύα τη Δευτέρα του Πάσχα, στο γήπεδο του χωριού στις 6 το απόγευμα.

Το έθιμο του Σαϊτοπόλεμου φέρεται να προήλθε από την χρησιμοποίηση των σαϊτών από τους Έλληνες στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων.

         image                           image                           image   

Σαϊτοπόλεμος την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα στον Δήμο Μεσσήνης
photo
photo
photo
photo