Αρχική » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » Νέα του Δήμου » Εκδηλώσεις » Εγκαινιάστηκε η έκθεση με λιθογραφίες και χαρακτικά τοπία και προσωπογραφίες του 1821, στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκη Κατσουλίδη»
Εγκαινιάστηκε η έκθεση με λιθογραφίες και χαρακτικά τοπία και προσωπογραφίες του 1821, στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκη Κατσουλίδη»

Μία σπουδαία έκθεση με λιθογραφίες και χαρακτικά ευρωπαίων ζωγράφων με τοπία της Μεσσηνίας μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, καθώς και προσωπογραφίες ηρώων της εποχής του 1821, εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκη Κατσουλίδη» στη Μεσσήνη.

ektesi

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση και περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών άλλων δράσεων που έχει συνδιοργανώσει ο Δήμος Μεσσήνης με διάφορους φορείς, ενώ η τρίμηνη διάρκειά της σηματοδοτεί την έναρξη και τη λήξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού στον Δήμο μας.

Στα εγκαίνια απηύθυναν χαιρετισμούς ο  Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο Περοφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενώ βασικός ομιλητής ήταν ο χαράκτης και εμπνευστής της έκθεσης, Τάκης Κατσουλίδης.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης  στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον κ. Κατσουλίδη για την γενικότερη προσφορά του στη Μεσσήνη και για τις άοκνες ενέργειές του ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στον διακεκριμένο ιστορικό από τη Μεσσήνη Βασίλη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και στον σκηνοθέτη Ιωάννη Γρηγορόπουλο ο οποίος πρόβαλε τα έργα με σλάιντς. Εξέφρασε επίσης τις θερμές του ευχαριστίες προς το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου για την ευγενική υποστήριξη της έκθεσης και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για την προσφορά των οπτικοακουστικών μέσων.  Τέλος, ανέφερε ότι με την χρηματοδότηση του 1 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα επιτευχθεί η πλήρης λειτουργική, δομική και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η έκθεση που ξεπερνά τα όρια της Μεσσηνίας δίνει κίνητρο στους επισκέπτες να εμβαθύνουν στην επανάσταση του 1821, εξαίροντας παράλληλα την προσωπικότητα του Τάκη Κατσουλίδη λέγοντας ότι αποτελεί τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για τη Μεσσήνη όπως εξάλλου και ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Κατσουλίδης στην ομιλία του έκανε μία αναφορά στην ιστορία του 1821, ενώ εξήγησε ότι τα εκθέματα είναι τοπία από αυθεντικά βιβλία της εποχής, που τυπώθηκαν στο χαρτί για να εκτεθούν στο Μουσείο Χαρακτικής και παράλληλα προβάλλονται με σλάιντς. Επίσης υπάρχουν προσωπογραφίες ηρώων του 1821 αλλά και άλλων μορφών όπως του Ιμπραήμ, του Μαυροκορδάτου, κ.ά. Όλα αυτά όπως είπε δίνουν το ερέθισμα στον επισκέπτη να μάθε την τοπική ιστορία γι’ αυτό προέτρεψε να επισκεφτούν την έκθεση μαθητές και νέα παιδιά.

                 ektesi11       ektesi17 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καλοφωλιάς και Ελένη Τσέλιου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο υπεύθυνος του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρος Θέμελης, ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, ο Δημήτρης Μανιατάκης και η Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη από το Μανιατάκειον Ίδρυμα, κ.ά.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, καθημερινά από Τρίτη μέχρι Σάββατο, από τις 10 π.μ.  έως τις 2 μ.μ. 

Ακολουθεί το video με τον χαιρετισμό του Δημάρχου:
 

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με λιθογραφίες και χαρακτικά τοπία και προσωπογραφίες του 1821, στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκη Κατσουλίδη»
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo