Αρχική » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » Νέα του Δήμου » Εκδηλώσεις » Αναρτήθηκε σήμερα η γαλάζια σημαία στην παραλία Μπούκας Μεσσήνης
Αναρτήθηκε σήμερα η γαλάζια σημαία στην παραλία Μπούκας Μεσσήνης

Ανάρτηση γαλάζιας σημαίας

Αναρτήθηκε στον ιστό της σήμερα το πρωί, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, η γαλάζια σημαία στην παραλία Μπούκας Μεσσήνης. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ως υπεύθυνος φορέας του προγράμματος των γαλάζιων σημαιών στη χώρα μας, απέστειλε τη γαλάζια σημαία που αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στην παραλία από τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, παρουσία των αντιδημάρχων Προγραμματισμού Τάσου Παπαγεωργίου, Καθαριότητας Δημήτρη Γαλιάτσου και Αθλητισμού Μπάμπη Μακρή, του προέδρου της Κοινότητας Μεσσήνης Νίκου Ρούτση και με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων που συνεργάστηκαν με τον φορέα του προγράμματος για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Ο κ. Αθανασόπουλος μιλώντας για την ανάρτηση της γαλάζιας σημαίας στην παραλία, τόνισε ότι επιβραβεύονται επί της ουσίας η καθαρότητα των νερών κολύμβησης, η άρτια οργάνωσή της και η παροχή ασφάλειας και υποδομών στους λουόμενους.

Φέτος η ναυαγοσωστική κάλυψη της παραλίας της Μπούκας, είναι ενισχυμένη με 2 επιπλέον πύργους ναυαγοσωστών. Έτσι κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν 3 πύργοι στελεχωμένοι με ναυαγοσώστες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι ναυαγοσώστες θα βρίσκονται στην παραλία από τις 10 το πρωί έως τις 6 μ.μ., σύμφωνα με τον κανονισμό των πολυσύχναστων παραλιών για να παρακολουθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εάν παραστεί ανάγκη διαθέτοντας σωσίβιες λέμβους και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή. Έτσι οι δημότες και οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στα ποιοτικά νερά της Μπούκας με ασφάλεια.

Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε αναφορά στις αυστηρές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μία παραλία για να λάβει τη γαλάζια σημαία καθώς και στην απαιτούμενη οργάνωση για την ασφάλεια των λουομένων.

 

Τοποθέτηση seatrack στις παραλίες

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην παραλία. Εξήγησε ότι μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται ξύλινοι διάδρομοι προς την παραλία. Από εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 239.999,52 ευρώ (ΕΠΑΝΕΚ), από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που προέβλεπε ένα  seatrack και 3 ξύλινους διαδρόμους σε 4 παραλίες, προβήκαμε σε τροποποίηση ώστε να τοποθετηθούν τέσσερα μηχανήματα seatrack στα αντίστοιχα σημεία.

Συνεπώς η τοποθέτηση αναμένεται να γίνει την επόμενη θερινή περίοδο μιας και τώρα βρισκόμαστε στη φάση διενέργειας του διαγωνισμού. Τα μηχανήματα αυτά θα βοηθούν τα άτομα με αναπηρία, με κινητικά προβλήματα και τους ηλικιωμένους να μπαίνουν απρόσκοπτα στην θάλασσα σύμφωνα με τις προδιαγραφές σχεδιασμού.

Η δημιουργία προσβασιμότητας εμποδιζoμένων ατόμων στις τέσσερις παραλίες κολύμβησης του Δήμου, Μπούκας, Πεταλιδίου, Αγίου Ανδρέα και Ανάληψης θα περιλαμβάνει: Ράμπα αυτόνομης κολύμβησης ατόμων ΑΜΕΑ και τουαλέτες, ντουζ και υποδομές διευκόλυνσης ΑΜΕΑ στις παραλίες.

«Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να αναβαθμίσουμε και τις άλλες τρεις θέσεις. Είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο έτσι ώστε το επόμενο καλοκαίρι τα ΑΜΕΑ να έχουν εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα», σημείωσε ο Δήμαρχος.

 

Εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολεία
Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος έχει επιτευχθεί από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» χρηματοδότηση ύψους 70.500 ευρώ, για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής σε 13 σχολικές μονάδες  του Δήμου, για να διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στα σχολεία.

«Αυτό δείχνει την ευαισθησία μας και την αποτελεσματικότητα που έχουμε σε ότι αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για να πετύχουμε τους στόχους μας» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Οι σχολικές μονάδες στις οποίες θα γίνουν παρεμβάσεις είναι:

Α’ και Ε’ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, Β’ και Δ’ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, 2ο  και 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, 2ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΑΣ, ΛΥΚΕΙΟ ΡΙΣΤΟΜΕΝΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΟΓΓΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ.

 

ΛΠ3

Παράλληλα αναφέρθηκε στις περαιτέρω ενέργειες για την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης. Μεταξύ αυτών είναι η εκπόνηση της μελέτης επανακαθορισμού της περιοχής ΛΠ3 του Γ.Π.Σ. Μεσσήνης από εξειδικευμένο μελετητή. Όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος ο επανακαθορισμός βρίσκεται στην τελική του φάση, όπου αναμένεται να γίνει άρση της απαγόρευσης της έκδοσης οικοδομικής άδειας στην έκταση των 6.000 στρεμμάτων που καταλαμβάνει η εν λόγω περιοχή, δηλαδή νότια από το σχέδιο πόλης της Μεσσήνης και βόρεια της τουριστικής ζώνης Ανάληψης, Μεσσήνης και Β΄ κατοικίας Μεσσήνης. Ο Δήμαρχος εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε οι ιδιοκτήτες γης να μπορούν να προβούν σε τουριστική αξιοποίηση, με τους όρους που ισχύουν στην εκτός σχεδίου δόμηση.

 

Γέφυρα Παμίσου

Εξέλιξη υπάρχει και στο θέμα της μελέτης για τη δημιουργία γέφυρας στις εκβολές του Παμίσου, έργο που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με δική της πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσσήνης. Στις 5 Ιουλίου γίνεται ο διαγωνισμός της μελέτης ώστε να προκύψει ο ανάδοχος μελετητής. Στη συνέχεια θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία αυτού του αναπτυξιακού έργου διασύνδεσης παραλιακά του Δήμου μας με τον Δήμο Καλαμάτας.

 

 

Αναρτήθηκε σήμερα η γαλάζια σημαία στην παραλία Μπούκας Μεσσήνης
photo
photo