Το έργο που παρουσιάστηκε στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης πραγματεύτηκε την προσπάθεια των γυναικών να σταματήσουν τον πόλεμο και να επιφέρουν την ειρήνη.
Υπόθεση του έργου: Η Λυσιστράτη ύστερα από 20 χρόνια Πελοποννησιακού πολέμου και 2 χρόνια μετά την ολέθρια εκστρατεία στη Σικελία, με τους Σπαρτιάτες να λεηλατούν την αττική ενδοχώρα, σχεδιάζει και ενεργοποιεί με τη βοήθεια όλων των γυναικών μία ιδιότυπη καραντίνα ερωτικής φύσεως. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ως έσχατο μέσο πίεσης για να αρθεί το βιοτικό αδιέξοδο που είχε επιβάλλει ο εμφύλιος πόλεμος και οι ατελέσφορες επιλογές των ανδρών ηγετών του και να επικρατήσει ειρήνη.
Συντελεστές του έργου:
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, 1ο ΓΕΛ Χίου και ΓΕΛ Βροντάδου Χίου.
Σκηνοθεσία, κουστούμια, μουσική επιμέλεια: Στυλιανή Τσιροπινά.
Τεχνική υποστήριξη: Βάσω Αυγίκου, Μαρία Κοτσανίτη, Δέσποινα Κουπάλου.
Στη θεατρική ομάδα συμμετέχουν από το 1ο ΓΕΛ Χίου και το 1ο ΓΕΛ Βροντάδου Χίου οι εξής μαθητές: Μιχαήλ Βαλτικός, Ευαγγελία Αννα Γκιάλη, Ειρήνη Ζησιοπούλου, Μερσίνα Κατσικαδέλη, Αγγελική Μαυρέλη, Θεόδωρος Μίμαρος, Αντωνία Μπότσα, Μαρκέλλα Χονδρογιάννη, Αθηνά Πατμετζή, Παρασκευή Τσιρώνη, Δωροθέα Φλάμου, Θεοδώρα Αραμπατζή, Ραφαέλλα Κωστάλα, Δώρα Μουντέ, Χαράλαμπος Φράγκος, Αρσένης Καλογεράκης, Ευφραιμία Ζολώτα, Αγγέλα Βουρλίδου.
Τη σημερινή παράσταση παρακολούθησαν μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία: Κορώνης, Λεΐκων, 8ο, 13ο, 18ο, 19ο, και 24ο Καλαμάτας, το Γυμνάσιο Παραλίας και το ΓΕΛ Ανδρούσας.
Αύριο Παρασκευή 6 Μαΐου το Φεστιβάλ συνεχίζεται με την ίδια παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το 1ο ΓΕΛ Χίου και το ΓΕΛ Βροντάδου Χίου, καθώς ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συμμετοχή από το Κολέγιο του Αλικάντε της Ισπανίας με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, λόγω σοβαρού προβλήματος που παρουσιάστηκε σε μέλος της θεατρικής ομάδας.
Ώρα έναρξης της παράστασης στις 9:30 π.μ. στο Εκκλησιαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι ο ηχητικός περίπατος της ιστορίας της αρχαίας Μεσσήνης ανά τους αιώνες που αποτελεί μία δραματοποιημένη αφήγηση, πραγματοποιείται καθημερινά στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Η δράση προσφέρεται ως μία εναλλακτική μορφή μάθησης στους συμμετέχοντες με τη χρήση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων βιωματικής μάθησης. Η αφήγηση καλύπτει χρονικά την ιστορία της πόλης πριν τον Επαμεινώνδα και την ίδρυσή της μέχρι την καταστροφή της και εμπλουτίζεται με ήχους σε περίοδο ευημερίας ανάλογα με την εποχή και με τη συνοδεία μουσικής. Η δράση έχει διάρκεια 30 λεπτά και αρχίζει στις 11:15 π.μ. και στις 12 μ. και μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή μέχρι 20 μαθητές.
Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.